diumenge, 11 de gener del 2009

Carta de la Xarxa Jueva Antisionista Internacional

http://www.ijsn.net/

Som una xarxa internacional de jueus incondicionalment compromesos amb les lluites d'emancipació humana, de les quals l'alliberament dels habitants de Palestina i de la seva terra és una part primordial. El nostre compromís és el desmantellament de l'apartheid israelià, el retorn dels refugiats palestins, i el final de la colonització israeliana de la Palestina històrica.

Des de Polònia fins a l'Iraq, des de l'Argentina fins a Sud-àfrica, des de Brooklyn fins al Mississippi, els jueus van ser part en la recerca de justícia, manifestant el seu desig per un món més just, participant amb altres en lluites col·lectives. Els jueus van participar prominentment en la lluita dels treballadors durant la depressió americana, en el moviment dels drets civils, en la lluita en contra de l'apartheid sud-africà, en la lluita contra el feixisme a Europa i en molts altres moviments pel canvi social i polític. La històrica i progressiva neteja ètnica de la població palestina de les seves terres per part de l'Estat d'Israel contradiu i traeix aquesta llarga història de participació jueva en lluites d'alliberament col·lectives.

El sionisme -la ideologia fundadora que es manifesta actualment en l'Estat d'Israel- va fer arrels en l'era del colonialisme europeu i es va disseminar a continuació del genocidi nazi. El sionisme es va nodrir dels més violents i opressius fets del segle dinou, llimant els nombrosos esforços d'una militància de jueus en les lluites d'alliberament. Honrant aquestes lluites i per a reprendre un lloc en els vibrants moviments populars del nostre temps, el sionisme, en totes les seves formes, ha de ser abandonat.

Això és crucial, primer que res, pel seu impacte en els habitants de Palestina i la resta de la regió. El sionisme també deshonra la persecució i el genocidi dels jueus europeus en usar la seva memòria per justificar i perpetuar el racisme i colonialisme europeus. El sionisme és responsable per l'extens desplaçament i alienació dels jueus mizrahi (jueus d'ascendència africana i asiàtica) de les seves diverses històries, idiomes, tradicions i cultures. Els jueus mizrahi tenen una història en aquesta regió de més de 2.000 anys. Mentre el sionisme s'arrelava, aquestes històries van ser interrompudes del seu propi esdevenir darrere la segregació dels jueus imposada per l'Estat d'Israel.

Com a tal, el sionisme ens implica en l'opressió del poble palestí i en la denigració de les nostres pròpies tradicions, lluites per la justícia i aliances amb el nostre proïsme.

Ens comprometem a: Oposar-nos al sionisme i a l'Estat d'Israel

El sionisme és racista. Demanda poder polític, econòmic i legal per a les persones i cultures jueves i europees per sobre dels pobles i les cultures autòctones. El sionisme no sol és racista sinó antisemita. Recolza la imatgeria antisemita europea i sexista del "jueu diaspòric" efeminat i dèbil i contraposa a aquest un "jueu nou" violent i militaritzat, que és un perpetrador i no una víctima de la violència racializada.

El sionisme, per tant, busca convertir els jueus en blancs, a través de l'adopció del racisme blanc en contra del poble palestí. Malgrat la necessitat d'Israel d'integrar els mizrahi per a mantenir una majoria jueva, aquest racisme també es manifesta en la marginació i l'explotació econòmica de la població mizrahi socialment pobra. Aquesta violència racialitzada també inclou l'explotació dels treballadors migratoris.

Els sionistes disseminen el mite que Israel és una democràcia. En realitat, l'Estat d'Israel ha establert i implementat pràctiques i polítiques internes de discriminació contra els jueus d'ascendència mizrahi i exclou i restringeix els palestins. A més, l'Estat d'Israel, en col·laboració amb els Estats Units, soscava qualsevol moviment àrab per l'alliberament i el canvi social.

El sionisme perpetua l'excepcionalisme jueu. Per defensar els seus crims, el sionisme explica una versió de la història jueva que està desconnectada de la història i les experiències d'altres persones. Promou la narrativa de l'holocaust nazi com a excepcional en la història de la humanitat -malgrat ser un dels molts holocausts, des dels aborígens nord-americans fins a Armènia i Rwanda. El sionisme separa els jueus de les víctimes i els supervivents d'altres genocidis en lloc d'unir-nos-hi.

A través d'una islamofòbia compartida i un desig de controlar l'Orient Mitjà i l'Àsia occidental, l'Estat d'Israel fa causa comuna amb els cristians fonamentalistes i altres que criden a la destrucció dels jueus. Junts, criden a la persecució dels musulmans. Aquesta promoció conjunta d'islamofòbia serveix per a demonizar la resistència contra la dominació econòmica i militar d'occident. Continua una llarga història de col·lusió amb règims repressius i violents, des d'Alemanya nazi fins al règim d'apartheid de Sud-àfrica i les dictadures reaccionàries al llarg de Llatinoamèrica.

El sionisme sosté que la seguretat jueva depèn d'un estat jueu altament militaritzat. Però l'Estat d'Israel no contribueix que els jueus estiguin segurs. La seva violència garanteix inestabilitat i por per als qui són dins de la seva esfera d'influència i posa en perill la seguretat de totes les persones, incloent els jueus, molt més allà de les seves fronteres. El sionisme voluntàriament va col·ludir per crear les condicions que van portar a la violència en contra dels jueus en els països àrabs. L'odi que la violència i dominació militar israelianes generen cap als jueus que viuen a Israel i en altres llocs és usat per a justificar més violència sionista.

Ens comprometem a: rebutjar el llegat colonial i la seva expansió progressiva

En el moment en què el moviment sionista va decidir construir un Estat jueu a Palestina, es va convertir en un moviment de conquesta. Igual com les conquestes imperials i les ideologies genocides de les Amèriques o de l'Àfrica, el sionisme comporta la segregació entre les persones, la confiscació de la terra, la neteja ètnica i la implacable violència militar.

Els sionistes van treballar de comú acord amb l'administració colonial britànica en contra dels habitants originaris de la regió i les seves legítimes esperances de llibertat i autodeterminació. L'imaginari sionista d'una Palestina "buida" i desolada va justificar la destrucció de la vida palestina tal com anteriorment aquest racisme va justificar l'exterminació dels autòctons nord-americans, el tràfic transatlàntic d'esclaus i moltes altres atrocitats.

Des de la progressiva expansió de les colònies fins a la construcció del Mur de l'Apartheid israelià, el compromís amb la dominació colonial de l'Estat d'Israel imprimeix la seva marca de destrucció ambiental i del paisatge físic de Palestina. Davant de la falla de les seves polítiques per posar fi a la resistència palestina, l'Estat d'Israel ataca cada vegada més violentament amb polítiques que, quan són portades a la seva màxima expressió, apunten al genocidi. A Gaza, l'estat israelià impedeix l'accés al menjar, a l'aigua, a l'electricitat, a l'ajuda humanitària i als subministraments mèdics com una arma dirigida a les bases mateixes de la vida humana.

L'Estat d'Israel, que una vegada va ser vehicle per a l'atac britànic i francès contra la unitat i la independència àrabs, actualment és un soci menor en l'estratègia dels Estats Units i els seus aliats pel control militar, econòmic i polític, de dominació, específicament de la regió estratègica del Mitjà Orient / Sud-Oest Asiàtic. El perill d'una guerra nuclear a través d'un atac nord-americà/israelià contra l'Iran ens recorda que l'estat d'Israel és una bomba atòmica que ha de ser desmantellada urgentment per a salvar les vides de totes les seves víctimes actuals i potencials.

Ens comprometem a: desafiar les organitzacions sionistes

Més enllà de concretar la creació de l'Estat d'Israel, el sionisme va determinar la seva política internacional d'antagonisme i dominació militar cap als seus veïns i va establir una sofisticada xarxa global d'organitzacions, grups de pressió política, empreses de relacions públiques, clubs en universitats i escoles per perpetuar les idees sionistes en les comunitats jueves i el públic en general.

Milers de milions de dòlars americans flueixen anualment cap a l'Estat d'Israel per sostenir l'ocupació i el seu exèrcit sofisticat i brutal. La màquina de guerra que financen lidera la indústria global d'armes, minva els recursos anhelats per un món que desesperadament necessita aigua, menjar, assistència mèdica, habitatge i educació. Europa, el Canadà i les Nacions Unides, mentrestant, recolzen la infraestructura d'ocupació sota la disfressa d'ajuda humanitària per a la població palestina. Junts, els EUA i els seus aliats, cooperen per fer més profunda la dominació de la regió i posar fi als moviments populars.

Una xarxa internacional d'institucions i organitzacions sionistes sustenta els assentaments jueus militars i militants amb fons directes. Aquestes organitzacions també proporcionen el suport polític necessari per legitimar i promoure polítiques i programes d'ajuda. En cada país, aquestes organitzacions censuren les crítiques a Israel i tenen en la mira persones i organitzacions a través de llistes negres, violència, vandalisme, empresonament, deportació, acomiadaments i altres privacions econòmiques.

Aquestes organitzacions faciliten la difusió de la islamofòbia. Toquen els tambors de guerra en l'exterior mentre pressionen per una legislació repressiva als seus països. Als Estats Units i el Canadà, les organitzacions sionistes van ajudar a promoure la legislació "antiterrorista" convertint tot esforç organitzat per recolzar el boicot, la retirada d'inversions i les sancions contra l'Estat d'Israel, o per recolzar organitzacions palestines, iranianes, iraquianes, libaneses i musulmanes, en subjectes a perseguir acusant-los d'ajudar el terrorisme i cometre traïció. Tant a Europa com als EUA, organitzacions suposadament "jueves" són les primeres a exercir pressió per entrar en guerra amb l'Iran.

Estan apareixent fissures a l'edifici del sionisme així com en la dominació mundial mateix dels Estats Units. En la regió, la resistència extraordinària per part de Palestina i Sud del Líban en contra de l'agressió i ocupació israeliana i nord-americana segueix dempeus, malgrat els recursos limitats i moltes traïcions. El moviment de solidaritat amb el poble de Palestina i la confrontació amb la política dels Estats Units i Israel està cobrant ímpetu al món. A Israel, aquest ímpetu el veiem en el dissentiment creixent, que afavoreix les condicions per a reprendre dos llegats dels anys '60: Matzpen, una organització israeliana, palestina i antisionista jueva, i el Partit Mizrahi Panteres Negres. Podem agregar un creixent rebuig per part dels joves a participar en la conscripció obligatòria de l'exèrcit.

Dins dels governs i les discussions públiques als Estats Units i a Europa, el cost del suport incondicional cap a l'estat d'Israel està sent qüestionat cada vegada més. Israel i els EUA busquen nous aliats al sud global que s'uneixin a les seves conquestes econòmiques i militars. La relació creixent entre Israel i l'Índia és un exemple ombrívol d'això. En compartir un interès en el control polític i el guany de capital per a uns quants a compte de molts, l'elit a l'Índia i les d'Àsia Occidental i Mitjà Orient, es troben en connivència amb l'economia i l'agenda militar occidental a la regió.

La propaganda de la guerra global occidental contra el terror repercuteix en la islamofòbia i és requerida i promoguda per l'elit índia; aprofita aquesta oportunitat per a reprimir severament la dissensió en règims de l'Orient Mitjà així com de l'Àsia del sud i de l'Àsia occidental. No obstant això, sorgeixen aixecaments populars basats en les riques històries de lluita anticolonial que desafien, i en última instància, enderroquen aquesta aliança.

Junt amb els nostres aliats, intentem contribuir a ampliar aquestes fissures, fins que el mur caigui i l'Estat d'Israel sigui aïllat com ho va ser Sud-àfrica durant l'apartheid. Prometem emprendre la batalla en contra d'aquestes organitzacions que pretenen parlar per nosaltres i derrotar-les.

Ens comprometem a: estendre la nostra solidaritat i el nostre treball per la justícia

Comprometem els nostres cors, les nostres ments i les nostres energies polítiques per recolzar el moviment vibrant i divers de resistència del poble palestí, i a enfrontar les injustícies de les quals els països on vivim són responsables.

Recolzem inequívocament el dret de retorn palestí. Cridem al desmantellament de la llei israeliana racista del retorn que privilegia els drets de qualsevol persona que l'Estat d'Israel estima com a "jueva" per establir-se a Palestina, mentre que exclou els palestins i els converteix en refugiats.

Responem sense reserves a la crida de Palestina al boicot, a la retirada d'inversions i a sancions contra l'Estat d'Israel.

Recolzem l'exigència de l'alliberament dels presos polítics palestins i de posar fi als empresonaments de líders polítics, dones, nens i adults palestins com a mètode de control i terror.

No és la nostra tasca prescriure el camí que el poble palestí ha de prendre per a definir el seu futur. No pretenem substituir les nostres veus per les d'ells. Les nostres estratègies i accions sorgiran de les nostres relacions actives amb els qui estan involucrats en la gamma de lluites d'alliberament dins de Palestina i en la resta de la regió. Recolzarem la seva lluita per sobreviure, mantenir-se ferma i avançar en el seu moviment tant bé com puguin, en els seus propis termes.

Som copartícips dels vibrants moviments populars de resistència del nostre temps que defensen i enalteixen les vides de totes les persones i la del planeta mateix. Som coparticipants dels moviments que lideren els més afectats per la conquesta de l'imperi, l'ocupació, el racisme, el control i l'explotació global de persones i recursos. Defensem la protecció del món natural. Defensem els drets dels pobles autòctons a les seves terres i a la seva sobirania.

Defensem els drets dels immigrants i refugiats a la lliure circulació i seguretat a través de les fronteres. Defensem els drets dels treballadors -incloent-hi els treballadors immigrants introduïts a Israel per reemplaçar tant la mà d'obra palestina com la mizrahi- a la justícia econòmica i a l'autodeterminació. Defensem els drets a la justícia racial i a l'expressió cultural. Defensem els drets de les dones i els nens i de tots els grups explotats a ser lliures de subjugació. I defensem els drets universals a l'aigua, a l'alimentació, a 'habitatge, a l'educació, als serveis de salut i a viure sense violència - l'única base sobre la qual la societat humana pot sobreviure i florir.

Ens comprometem a recolzar la justícia per curar les ferides ocasionades per la imposició i el funcionament de la dominació colonial a Palestina i en la resta de la regió; els traumes de l'opressió europea de jueus que el projecte sionista està explotant; les pors i privacions sofertes a través d'anys de vessament de sang; les manipulacions de la cultura i els recursos usats per explotar els jueus mizrahi i per separar-los dels palestins; i la progressiva matança, violació i despullament del poble palestí.

La justícia per què treballem ha de ser construïda per tots al llarg de Palestina, incloent-hi Israel, i pels refugiats palestins, la lluita dels quals per la seva autodeterminació pot portar a la igualtat i la llibertat de tots els que viuen allà i a les terres circumdants.

Et cridem perquè t'uneixis a nosaltres

Aquestes promeses requereixen la construcció d'un moviment jueu internacional unit que desafiï el sionisme i la seva pretensió de parlar en nom de tots nosaltres. Davant d'un adversari internacional, no és suficient treballar localment, o fins i tot nacionalment. Hem de trobar formes per treballar junts a través de fronteres, distàncies, sectors i idiomes. Existeix la possibilitat per a moltes iniciatives i organitzacions, establertes i noves, per a treballar independentment i conjuntament, en suport i col·laboració mútues.

Estàs en contra del racisme en totes les seves formes?

Llavors et cridem perquè t'uneixis a nosaltres per posar fi a l'apartheid israelià.

Recolzes la sobirania i els drets a les seves terres dels pobles autòctons?

Llavors et cridem perquè t'uneixis a nosaltres en la defensa de la sobirania i els drets dels palestins a les seves terres.

Creus que totes les nostres vides depenen de la sustentabilidad econòmica i ambiental? T'enfurisma el robatori i la destrucció dels recursos del planeta?

Llavors et cridem perquè t'uneixis a nosaltres per detenir la destrucció de l'agricultura i la terra palestina, el seu robatori i el de l'aigua i la destrucció dels seus llogarets i plantacions.

Cerques posar fi a les guerres infinites pel petroli i la dominació dels Estats Units i els seus aliats? Vols posar fi a les cultures militaritzades, a la conscripció dels nostres joves i al saqueig de recursos per finançar exèrcits en lloc de les necessitats de la vida?

Llavors et cridem perquè t'uneixis a nosaltres per desmantellar una peça decisiva de la maquinària de guerra global.

Desitges desvincular-te de la neteja ètnica de Palestina per part de l'Estat d'Israel i de la destrucció de la història, la cultura i el seu autogovern? Creus que no hi ha pau sense justícia? T'enfurisma i t'entristeix que l'holocaust jueu estigui sent usat per perpetrar altres atrocitats?

Llavors et cridem perquè t'uneixis a nosaltres per posar fi al colonialisme sionista.

Perquè totes les persones del planeta visquin amb seguretat, justícia i pau, el projecte colonial Israelià ha d'arribar a la seva fi. Nosaltres joiosament assumim aquesta tasca col·lectiva de soscavar un sistema de conquesta i saqueig que ha turmentat el nostre món des de fa massa temps.

Traducció: Translendium + Salvador Jàfer

الاندلس جنة الخلد = Alandalús jànnatu _lkhuldi

يــا أهْــلَ أندلــس لله درُكــــم ُ / ماء و ظلٌ و أنهار و أشجارُ
ما جَنة الخُـلد إلا في دِيـاركُـــمُ / ولو تخيرتُ هذا كنتُ أختارُ
لا تحسبوا في غد أن تدخلوا سَقَرا / فليس تُدخلُ بعد الجنةِ النار

الشاعر الاندلسي ابن خفاجة
ALANDALÚS, PARADÍS DE L'ETERNITAT

ya ahla andalusin li-llâhi darrukum /

ma'un wa zillun wa anhâru wa sajâru
mâ jannatu-l-huldi illâ fî diyârikum /
wa hâdihi kuntu law huyyirtu ahtâru /
lâ tuttaqû ba´daha an tadhulû saqaran /
fa-laysa tudhalû ba´ada-l-jannati-n-nâru

Ibn Khafâja (Alzira, 1058-1139)

Andalusins, quin goig el vostre!
Aigua i ombra teniu, amb rius i arbres.
El paradís etern és a ca vostra.
Si em deixaren triar, meu me'l faria.
Viviu-lo! No tingau por de l'infern.
Del paradís al foc, no s'hi va mai.

(Versió de Josep Piera i Josep R. Gregori, 2007)

¡Oh, gente de al-Andalus, qué dichosos sois!
Agua, sombra, ríos y árboles.
El paraíso de la Eternidad
no está más que en vuestra patria.
Si yo escogiera, por éste optaria.
No temáis entrar en el infierno:
no se castiga con la desdicha
a quienes ya viven en el paraíso.

(Versió de Josep Piera i Mahmud Sobh)

Vegeu el poema d'Ibn Hafâja recitat per dos alumnes de l'IES la Serreta de Rubí

Pel respecte a la pluralitat i a la llibertat!

Pel respecte a totes les formes d'Islam!

Per un Islam plural i unit!


"Guarde en el cor l'Andalús més íntim i més bell, com un Tibet personal i profund. I aquest tresor ningú me'l podrà arrabassar."

Salvador Jàfer

عبد السلام جعفر إبن منقذ البلنسي /

بلنسية، شرق الاندلس /

Calendari islàmic i horaris de pregària

Segons l'escola jurídica de què es tracte pot haver-hi una diferència d'un dia ±.

Mapa d'Alandalús en el període de màxima expansió

La muralla andalusina de València

La muralla andalusina de València