diumenge, 11 de gener de 2009

Multitudinària manifestació a Barcelona en solidaritat amb Palestina


Vilaweb


Important presència de la comunitat àrab a la marxa · Hi va haver mobilitzacions en moltes ciutats de tot el país

Barcelona va viure ahir una de les manifestacions més grans d'aquests últims anys, després de les sobiranistes i contra la guerra de l'Irac, en suport a Palestina. Milers de persones (100.000, segons l'organització; 30.000, segons la Guàrdia Urbana) es van manifestar convocades per tres centenars d'entitats i col·lectius, com la plataforma Aturem la Guerra i la Comunitat Palestina de Catalunya, per demanar 'la fi del bloqueig, les matances i els càstigs col·lectius intolerables que pateix el poble palestí'. La manifestació va ser encapçalada per una important presència de la comunitat àrab, amb moltes banderes palestines i estelades i pancartes amb el lema 'Gaza, yes we can'. La manifestació es va tancar a la plaça de Sant Jaume, on el cantant Lluís Llach va llegir un manifest en què es reclamava la retirada militar de Gaza i que el govern català trenqui relacions amb les institucions d'Israel. L'actriu Rosa Maria Sardà també va llegir un text, en aquest cas secundat per artistes.
També hi va haver concentracions i manifestacions en altres ciutats, menys multitudinàries: a Palma, quatre mil persones van condemnar la invasió israeliana convocades per la Plataforma per Palestina; a València es van concentrar a la plaça de l'Ajuntament mig miler de persones; a Tarragona es van aplegar tres-centes persones, i a Perpinyà, després d'una manifestació amb dos milers de participants, un petit grup d'incontrolats va trencar vidres i hi va haver detencions.

Solidaritat amb Palestina i boicot a Israel

A Barcelona, el manifest llegit per Lluís Llach va criticar que la Generalitat, a través del departament de Vice-presidència i la conselleria d'Innovació, Universitats i Empresa, hagués enfortit recentment els vincles institucionals amb el govern israelià i hagués menystingut els 'reiterats informes' de l'ONU que equiparen el 'règim d'ocupació israelià' amb 'l'apartheid sud-africà'. A la manifestació hi havia representants dels tres partits del govern, PSC, ERC i ICV-EUiA, com Joan Ferran, Joan Ridao i Joan Saura.

'La nostra inacció alimenta la complicitat dels governs de la Unió Europea', continuava el text, 'i l'estat d'Israel actua també encoratjat per la manca de crítica nord-americana'. Llach va expressar també que 'Gaza viu una situació insostenible' perquè la 'desproporció de víctimes és aclaparadora'. En aquest sentit, durant la marxa es van veure nombrosos manifestants mostrant cartells amb imatges de morts i ferits greus, arran dels atacs de l'exèrcit sobre la població civil. Al recorregut es van cridar consignes com 'Solidaritat amb el poble palestí', 'Israel, assassina' i 'Boicot a Israel' i es van cremar algunes banderes d'Israel i dels Estats Units.

La concentració es va completar amb la presència de dos integrants de l'Orquestra Àrab de Barcelona, que van interpretar una cançó, i l'actuació del músic Nabil, que va versionar 'L'estaca' de Lluís Llach, alternant el català amb l'àrab.

Més actes

A València es va organitzar una concentració a la plaça de l'Ajuntament, on es van aplegar mig miler de persones. Dissabte vinent, a la mateixa hora, es farà una manifestació que sortirà des de la plaça de Sant Agustí. Tots dos actes són convocats per la Plataforma per Palestina de València, formada per seixanta organitzacions, que també ha fet una crida a la societat perquè es pengin als balcons pancartes i mocadors palestins com a símbol de solidaritat. A Castelló es va fer una concentració divendres i a Alacant el Moviment de Resistència Global ja va manifestar-se el 7 de gener per reivindicar justícia per al poble palestí.

A Palma, la Plataforma per Palestina va mobilitzar quatre mil persones per demanar al carrer, com a exigència immediata i urgent, que s’aturi 'la matança que pateix el poble palestí a la franja de Gaza'. La manifestació va sortir de la plaça d'Espanya per expressar la condemna ferma a la invasió. El 2 de gener la plataforma ja va organitzar una concentració de protesta a Palma.

I a Perpinyà, la manifestació de suport al poble palestí i per la pau, en què van participar dues mil persones, es va acabar amb incidents. Un petit grup d'incontrolats va trencar els aparadors d'una desena de botigues al centre de la ciutat, i la policia va detenir uns quants sospitosos d'haver participat en els actes vandàlics.

الاندلس جنة الخلد = Alandalús jànnatu _lkhuldi

يــا أهْــلَ أندلــس لله درُكــــم ُ / ماء و ظلٌ و أنهار و أشجارُ
ما جَنة الخُـلد إلا في دِيـاركُـــمُ / ولو تخيرتُ هذا كنتُ أختارُ
لا تحسبوا في غد أن تدخلوا سَقَرا / فليس تُدخلُ بعد الجنةِ النار

الشاعر الاندلسي ابن خفاجة
ALANDALÚS, PARADÍS DE L'ETERNITAT

ya ahla andalusin li-llâhi darrukum /

ma'un wa zillun wa anhâru wa sajâru
mâ jannatu-l-huldi illâ fî diyârikum /
wa hâdihi kuntu law huyyirtu ahtâru /
lâ tuttaqû ba´daha an tadhulû saqaran /
fa-laysa tudhalû ba´ada-l-jannati-n-nâru

Ibn Khafâja (Alzira, 1058-1139)

Andalusins, quin goig el vostre!
Aigua i ombra teniu, amb rius i arbres.
El paradís etern és a ca vostra.
Si em deixaren triar, meu me'l faria.
Viviu-lo! No tingau por de l'infern.
Del paradís al foc, no s'hi va mai.

(Versió de Josep Piera i Josep R. Gregori, 2007)

¡Oh, gente de al-Andalus, qué dichosos sois!
Agua, sombra, ríos y árboles.
El paraíso de la Eternidad
no está más que en vuestra patria.
Si yo escogiera, por éste optaria.
No temáis entrar en el infierno:
no se castiga con la desdicha
a quienes ya viven en el paraíso.

(Versió de Josep Piera i Mahmud Sobh)

Vegeu el poema d'Ibn Hafâja recitat per dos alumnes de l'IES la Serreta de Rubí

Pel respecte a la pluralitat i a la llibertat!

Pel respecte a totes les formes d'Islam!

Per un Islam plural i unit!


"Guarde en el cor l'Andalús més íntim i més bell, com un Tibet personal i profund. I aquest tresor ningú me'l podrà arrabassar."

Salvador Jàfer

عبد السلام جعفر إبن منقذ البلنسي /

بلنسية، شرق الاندلس /

Calendari islàmic i horaris de pregària

Segons l'escola jurídica de què es tracte pot haver-hi una diferència d'un dia ±.

Loading...

Mapa d'Alandalús en el període de màxima expansió

La muralla andalusina de València

La muralla andalusina de València