diumenge, 25 de gener del 2009

L'ONU acusa Israel de crims de guerra


El relator especial de l'ONU sobre la situació de Drets Humans a Gaza, Richard Falk, ha afirmat avui que Israel ha comès crims de guerra durant la seva última ofensiva a Gaza
.

falk

"L'evidència de la violació de la llei humanitària és tan clara que no tinc cap dubte de la necessitat d'una investigació independent que demostri que Israel ha comès crims de guerra", va assegurar Falk en una roda de premsa telefònica des de la seva llar de Califòrnia, Estats Units.

Falk, va puntualitzar que ell considera que Israel ha comès crims de guerra i contra la humanitat, fins i tot abans de l'últim conflicte, en aplicar "un bloqueig sostingut durant 18 mesos, un bloqueig il·legal de menjar, medicaments i combustible que pot haver afectat la població de Gaza per a tota la vida ".

Israel no va permetre la població civil d'abandonar el territori abans de bombardejar

A més, per al relator de l'ONU, jueu de religió, els crims de guerra s'agreugen pel fet que Israel no va permetre a la població civil d'abandonar el territori abans de bombardejar.

"No hi ha precedents que una població sencera quedi bloquejada en zona de guerra i sense possibilitat de fugir i de convertir-se en refugiats", va explicar. Falk afegir que el crim és encara més greu perquè el 70% de les població de Gaza són menors de 18 anys, "amb la qual cosa la guerra es va lliurar contra els nens".

"Aquestes persones poden quedar afectades per sempre, no sols han patit un any i mig de bloqueig sinó que han patit el dany i la por d'una guerra", va indicar Falk.

Arguments sense base legal

El relator de l'ONU va descartar totalment l'argument d'Israel que l'acció duta a partir del 27 de desembre contra Gaza estava basada en la "autodefensa". "L'argument no tenia base legal, però a més l'ús absolutament desproporcionat de la força descarta totalment l'argument de l'autodefensa", va aclarir el relator.

Davant aquesta realitat, Falk va expressar el seu desig i convicció que Israel sigui condemnat i perseguit pels seus crims. Per això considera que cal una condemna explícita del Consell de Drets Humans de l'ONU, així com que s'iniciï un judici penal internacional.

Maneres de jutjar a Israel

Una de les opcions seria l'aplicació de la justícia penal a través d'una cort nacional, com va passar en el cas de l'exdictador xilè Augusto Pinochet, que va ser requerit per les corts espanyoles per a ser jutjat per crims contra la humanitat.

L'altra opció suggerida per Falk seria que l'Assemblea General o el Consell de Seguretat de l'ONU establís una cort especial a la Cort Internacional de l'Haia com la que va jutjar els crims a l'antiga Iugoslàvia o Rwanda.

La tercera opció seria que Israel fóra jutjat a la Cort Penal Internacional, cosa que és "molt difícil", atès que l'estat hebreu no forma part d'aquesta institució.

"El mitjà legal depèn de la voluntat política de la comunitat internacional", va concloure Falk. Els 22 dies de l'ofensiva israeliana contra Gaza van causar la mort de 1.300 palestins i van deixar a 5.000 més ferits.

Richard Falk, extret de EFE (22 de Gener de 2009)

الاندلس جنة الخلد = Alandalús jànnatu _lkhuldi

يــا أهْــلَ أندلــس لله درُكــــم ُ / ماء و ظلٌ و أنهار و أشجارُ
ما جَنة الخُـلد إلا في دِيـاركُـــمُ / ولو تخيرتُ هذا كنتُ أختارُ
لا تحسبوا في غد أن تدخلوا سَقَرا / فليس تُدخلُ بعد الجنةِ النار

الشاعر الاندلسي ابن خفاجة
ALANDALÚS, PARADÍS DE L'ETERNITAT

ya ahla andalusin li-llâhi darrukum /

ma'un wa zillun wa anhâru wa sajâru
mâ jannatu-l-huldi illâ fî diyârikum /
wa hâdihi kuntu law huyyirtu ahtâru /
lâ tuttaqû ba´daha an tadhulû saqaran /
fa-laysa tudhalû ba´ada-l-jannati-n-nâru

Ibn Khafâja (Alzira, 1058-1139)

Andalusins, quin goig el vostre!
Aigua i ombra teniu, amb rius i arbres.
El paradís etern és a ca vostra.
Si em deixaren triar, meu me'l faria.
Viviu-lo! No tingau por de l'infern.
Del paradís al foc, no s'hi va mai.

(Versió de Josep Piera i Josep R. Gregori, 2007)

¡Oh, gente de al-Andalus, qué dichosos sois!
Agua, sombra, ríos y árboles.
El paraíso de la Eternidad
no está más que en vuestra patria.
Si yo escogiera, por éste optaria.
No temáis entrar en el infierno:
no se castiga con la desdicha
a quienes ya viven en el paraíso.

(Versió de Josep Piera i Mahmud Sobh)

Vegeu el poema d'Ibn Hafâja recitat per dos alumnes de l'IES la Serreta de Rubí

Pel respecte a la pluralitat i a la llibertat!

Pel respecte a totes les formes d'Islam!

Per un Islam plural i unit!


"Guarde en el cor l'Andalús més íntim i més bell, com un Tibet personal i profund. I aquest tresor ningú me'l podrà arrabassar."

Salvador Jàfer

عبد السلام جعفر إبن منقذ البلنسي /

بلنسية، شرق الاندلس /

Calendari islàmic i horaris de pregària

Segons l'escola jurídica de què es tracte pot haver-hi una diferència d'un dia ±.

Mapa d'Alandalús en el període de màxima expansió

La muralla andalusina de València

La muralla andalusina de València