dimarts, 24 de febrer del 2009

Exposició - Els musulmans al Regne cristià de València (1238-1609)


www.hoyesarte.com

Enzo Agrigento

Amb motiu del IV Centenari de l'Expulsió dels Moriscos del Regne de València (1609), preludi de la seva expulsió general d'Espanya, la Fundació General de la Universitat de València i la Societat Estatal de Commemoracions Culturals han organitzat l'exposició Entre terra i fe .
Els musulmans al Regne cristià de València (1238-1609), que dóna a conèixer la vida dels valencians musulmans sota el regne cristià fundat per Jaume I. La mostra, que obrirà les seves portes aquest dijous, dia 26 de febrer, posa de relleu la lluita interior que van sostenir els moriscos entre l'afecció a la seva terra i el sentiment religiós cap a la seva fe a finals de l'Edat Mitjana i començaments de la Moderna, en el si d'una societat creixent, intolerant i conflictiva.

L'exposició, patrocinada per Bancaixa, amb la col laboració de l'Ajuntament de València, l'Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVACOR) i TVE, aborda dues línies temàtiques. La primera es centra en l'evolució històrica de la situació dels musulmans valencians sota domini cristià, des de la conquesta cristiana en la primera meitat del segle XIII fins a l'expulsió de començaments del segle XVII. Aquesta última articulada, al seu torn, en dos grans períodes: el mudèjar i el morisc. La segona línia expositiva mostra l'herència islàmica i ofereix diversos aspectes de la cultura material i la vida quotidiana dels musulmans valencians.

Es pretén, en definitiva, reflexionar sobre aquella població de religió islàmica que, després de segles d'arrelament en aquesta part de la Península ibèrica, a la que ells anomenaven el Xarq al-Andalús, va pactar la seva permanència amb els nous dominadors feudals i es va inserir en els engranatges del regne cristià, intentant preservar al mateix temps la seva identitat en un entorn cada vegada més hostil. Durant gairebé quatre segles aquells musulmans, de ple dret al principi, de cor més tard, van formar part de la història valenciana, i encara després la seva empremta va quedar ben marcada en els trets del país que van haver d'abandonar.

Més d'un centenar de peces


















Els comissaris de la mostra són Rafael Benítez, catedràtic d'Història Moderna de la Universitat de València, i Juan Vicente García Marsilla, professor titular d'Història de l'Art de la Universitat de València. A més hi col·laboren, a través de diferents estudis i aportacions especialitzades, diversos professors pertanyents a diversos departaments de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València.

L'exposició compta amb un més d'un centenar de peces cedides per a l'ocasió per diferents institucions públiques i privades com Arxiu del Regne de València, Arxiu Històric Nacional (Madrid), Arxiu de la Catedral de València, Arxiu de la Corona d'Aragó, Arxiu General de Simancas, Arxiu Municipal de València, Arxiu Històric de la Universitat de València, Biblioteca Nacional, Biblioteca Històrica de la Universitat de València, Catedral de València, Fundació Bancaixa, Museu Nacional de Ceràmica González Martí, Museu Nacional del Prado, Museu d'Història de València, Museu Municipal de Ceràmica. Ajuntament de Paterna, Museu del Castell. Ajuntament d'Onda, Museu Municipal. Ajuntament de Sogorb, Museu Arqueològic de Borriana, Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó d'Alcoi, Museu de Belles Arts de València, Museu de l'Almodí de Xàtiva, Patrimoni Nacional, o el Reial Col·legi del Corpus Christi de València.

València. Entre terra i fe. Els musulmans al Regne cristià de València (1238-1609). La Nau. Universitat de València. Estudi General i Sala Oberta.

Del 26 de febrer al 28 de juny.

Comissaris: Rafael Benítez i Juan Vicente García Marsilla.

الاندلس جنة الخلد = Alandalús jànnatu _lkhuldi

يــا أهْــلَ أندلــس لله درُكــــم ُ / ماء و ظلٌ و أنهار و أشجارُ
ما جَنة الخُـلد إلا في دِيـاركُـــمُ / ولو تخيرتُ هذا كنتُ أختارُ
لا تحسبوا في غد أن تدخلوا سَقَرا / فليس تُدخلُ بعد الجنةِ النار

الشاعر الاندلسي ابن خفاجة
ALANDALÚS, PARADÍS DE L'ETERNITAT

ya ahla andalusin li-llâhi darrukum /

ma'un wa zillun wa anhâru wa sajâru
mâ jannatu-l-huldi illâ fî diyârikum /
wa hâdihi kuntu law huyyirtu ahtâru /
lâ tuttaqû ba´daha an tadhulû saqaran /
fa-laysa tudhalû ba´ada-l-jannati-n-nâru

Ibn Khafâja (Alzira, 1058-1139)

Andalusins, quin goig el vostre!
Aigua i ombra teniu, amb rius i arbres.
El paradís etern és a ca vostra.
Si em deixaren triar, meu me'l faria.
Viviu-lo! No tingau por de l'infern.
Del paradís al foc, no s'hi va mai.

(Versió de Josep Piera i Josep R. Gregori, 2007)

¡Oh, gente de al-Andalus, qué dichosos sois!
Agua, sombra, ríos y árboles.
El paraíso de la Eternidad
no está más que en vuestra patria.
Si yo escogiera, por éste optaria.
No temáis entrar en el infierno:
no se castiga con la desdicha
a quienes ya viven en el paraíso.

(Versió de Josep Piera i Mahmud Sobh)

Vegeu el poema d'Ibn Hafâja recitat per dos alumnes de l'IES la Serreta de Rubí

Pel respecte a la pluralitat i a la llibertat!

Pel respecte a totes les formes d'Islam!

Per un Islam plural i unit!


"Guarde en el cor l'Andalús més íntim i més bell, com un Tibet personal i profund. I aquest tresor ningú me'l podrà arrabassar."

Salvador Jàfer

عبد السلام جعفر إبن منقذ البلنسي /

بلنسية، شرق الاندلس /

Calendari islàmic i horaris de pregària

Segons l'escola jurídica de què es tracte pot haver-hi una diferència d'un dia ±.

Mapa d'Alandalús en el període de màxima expansió

La muralla andalusina de València

La muralla andalusina de València