diumenge, 21 de setembre del 2008

Tercer Congrés Internacional de Feminisme Islàmic

Junta Islàmica Catalana ha convocat pels dies 24-27 d’octubre el Tercer Congrés Internacional de Feminisme Islàmic.

El Congrés estarà centrat en la problemàtica de les dones musulmanes en l’era de la globalització, enfrontades a una doble opressió: econòmica (neoliberalisme) i política (fonamentalisme religiós). S’analitzaran les respostes des del feminisme islàmic a aquesta situació, i la seva contribució a la construcció d’una societat civil planetària, basada en la cultura dels drets humans i en valors centrals al Missatge de l’Alcorà com són la democràcia, la justícia social, la llibertat de consciència i la igualtat de gènere.

Entre els assistents, es troben personalitats com la Ministra de Síria per als Refugiats i candidata al premi Nobel de la Pau, Bouthaina Shaaban, i la Baronessa Uddin, la primera dona musulmana membre de la Cambra dels Lords a Gran Bretanya.

Està prevista l’assistència d’intel·lectuals musulmanes de primer ordre, com Amina Wadud, Penda Mbow, Fatou Sow o Norani Othman. També assistiran Siti Musdah Mulia, presidenta del Muslimat Nahdlatul Ullama, la major organització social musulmana d’Indonèsia, amb més de 40 milions de membres; i Subhasini Ali, presidenta de la branca femenina del Partit Comunista de la Índia, amb més de 10 milions de dones afiliades.

Es donaran a conèixer la campanya contra les lapidacions a l’Iran, la lluita per la participació política de les dones a la península Aràbiga, o les estratègies per la millora dels drets de les dones musulmanes a països com ara Marroc, Senegal, Pakistan o Malàsia.

En total, una vintena de ponents arribades del Marroc, Síria, Oman, Aràbia Saudí, Pakistan, Iran, Índia, Senegal, Malàisia, Indonèsia, EEUU i Regne Unit.

El Congrés tindrà lloc a l’Hotel Alimara (www.alimarahotel.com) de Barcelona. L’esdeveniment compta amb el Patrocini de la Generalitat de Catalunya (Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament, Institut Europeu de la Mediterrània, Direcció general d’Afers Religiosos i Institut Català de les Dones), de la Agència Espanyola de Cooperació al Desenvolupament (AECID), així com amb el suport del British Council.

Participants

Bouthaina Shaaban (Síria) és la ministra encarregada dels refugiats, a més d’escriptora i professora en la universitat de Damasc des de 1985. En el 2005 va ser nominada al Premi Nobel de la Pau i va obtenir el premi a la “dona més destacada en una posició governamental” atorgat per la Lliga Àrab.

La Baronessa Uddin de Bethnal Green (Regne Unit). Nascuda a Bangladesh, va ser anomenada noble en 1998, convertint-se en la primera musulmana que accedeix a la Cambra dels Lords.

Amina Wadud (EEUU), prominent teòloga feminista, coneguda per la seva reivindicació del lideratge espiritual de les dones dintre de l'islam.

Sharifa Khanam (Índia), directora de STEPS. Women's Development Organisation i promotora de la Unió de Dones Musulmanes, a través de la qual s'enfronta al sistema patriarcal i promou la construcció d’una mesquita per a dones.

Subhasini Ali (Índia) és presidenta de la All Índia Democratic Women's Association, una de les majors organitzacions de dones del món.

Siti Musdah Mulia (Indonèsia), presidenta del Muslimat Nahdlatul Ullama (Muslimat NU), organització amb més de 40 milions d’afiliats.

Mahboubeh Abbasgholizadeh (Iran) és una coneguda activista pels drets de les dones a Iran, promotora de la campanya contra les lapidacions.

Fatou Sow (Senegal) és professora de sociologia i membre de nombrosos comitès científics internacionals (UNESCO, UNDP, USAID, etc.) i ha publicat extensament sobre temes relacionats amb el gènere, reproducció i salut sexual així com sobre els drets de la dona en l'Islam.

Penda Mbow (Senegal) és professora en la Universitat Cheikh Anta Diop de Dakar. Va ser la ministra de Cultura de Senegal, nomenada Cavallera de la Legió d’Honor Francesa en el 2003.

Rafiah Al-Talei (Oman) és una coneguda periodista i co-fundadora de l'ONG Gulf Forum for Citizenship. Va ser candidata al consell assessor d'Oman en el 2003, que va perdre per 102 vots.

Wajiha al-Huwayder (Aràbia Saudita) és activista i escriptora, famosa per la seva campanya pel permís (pel dret) a conduir de les dones en el seu país.

Ayesha Mir (Pakistan) és coordinadora de programes en el Centre de Recursos per a Dones Shirkat Gah, una de les ONG més importants de Pakistan.

Norani Othman (Malàsia) és una de les fundadores de Sisters in Islam, així com professora en diverses universitats.

Sabin Malik (Regne Unit) és especialista en cohesió comunitària a Londres i membre de la Women’s National Commission.

Margot Badran (EEUU) és especialista sobre el feminisme islàmic, camp en el qual treballa des de fa dècades, i sobre el qual se centren les seves nombroses publicacions.

Asma Lamrabet (El Marroc) coordina un grup d’investigació sobre la dona musulmana membre de la Fundació Anna Lindh, se centra en la relectura dels textos sagrats des d’una perspectiva femenina.

Anouar Majid (El Marroc) és un intel·lectual i escriptor marroquí establert en els EEUU, autor de diversos llibres i fundador de Tingis, la primera revista marroquina-americana d’idees.

Aicha El-Hajjami (El Marroc) és investigadora i professora en la Facultat de Dret de la universitat Qadi Ayyad de Marrakech. Està especialitzada en la Mudawwana, el codi Familiar del Marroc.

الاندلس جنة الخلد = Alandalús jànnatu _lkhuldi

يــا أهْــلَ أندلــس لله درُكــــم ُ / ماء و ظلٌ و أنهار و أشجارُ
ما جَنة الخُـلد إلا في دِيـاركُـــمُ / ولو تخيرتُ هذا كنتُ أختارُ
لا تحسبوا في غد أن تدخلوا سَقَرا / فليس تُدخلُ بعد الجنةِ النار

الشاعر الاندلسي ابن خفاجة
ALANDALÚS, PARADÍS DE L'ETERNITAT

ya ahla andalusin li-llâhi darrukum /

ma'un wa zillun wa anhâru wa sajâru
mâ jannatu-l-huldi illâ fî diyârikum /
wa hâdihi kuntu law huyyirtu ahtâru /
lâ tuttaqû ba´daha an tadhulû saqaran /
fa-laysa tudhalû ba´ada-l-jannati-n-nâru

Ibn Khafâja (Alzira, 1058-1139)

Andalusins, quin goig el vostre!
Aigua i ombra teniu, amb rius i arbres.
El paradís etern és a ca vostra.
Si em deixaren triar, meu me'l faria.
Viviu-lo! No tingau por de l'infern.
Del paradís al foc, no s'hi va mai.

(Versió de Josep Piera i Josep R. Gregori, 2007)

¡Oh, gente de al-Andalus, qué dichosos sois!
Agua, sombra, ríos y árboles.
El paraíso de la Eternidad
no está más que en vuestra patria.
Si yo escogiera, por éste optaria.
No temáis entrar en el infierno:
no se castiga con la desdicha
a quienes ya viven en el paraíso.

(Versió de Josep Piera i Mahmud Sobh)

Vegeu el poema d'Ibn Hafâja recitat per dos alumnes de l'IES la Serreta de Rubí

Pel respecte a la pluralitat i a la llibertat!

Pel respecte a totes les formes d'Islam!

Per un Islam plural i unit!


"Guarde en el cor l'Andalús més íntim i més bell, com un Tibet personal i profund. I aquest tresor ningú me'l podrà arrabassar."

Salvador Jàfer

عبد السلام جعفر إبن منقذ البلنسي /

بلنسية، شرق الاندلس /

Calendari islàmic i horaris de pregària

Segons l'escola jurídica de què es tracte pot haver-hi una diferència d'un dia ±.

Mapa d'Alandalús en el període de màxima expansió

La muralla andalusina de València

La muralla andalusina de València